בקשה למחיקת חוב עבר בתיקי מזונות ביטוח לאומי
על פי החוק, לרשות האכיפה והגביה ולמוסד לביטוח לאומי יש סמכות למחוק חובות עבר בתיקי מזונות שבהם הזוכה הוא ביטוח לאומי. לאחר הגשת הבקשה באמצעות הטפסים המתאימים הבקשה תידון על ידי ועדה מיוחדת למחיקת חובות.
הועדה ברשות האכיפה והגבייה – ההוצאה לפועל תוכל להפחית או למחוק חובות מזונות למוסד לביטוח לאומי בהתאם לשיקול דעתה ולקריטריונים.
מדובר במזונות ששילם ביטוח לאומי במקום מי שהיה אמור לשלם את המזונות כל שלמעשה החוב הינו כלפי המוסד לביטוח לאומי ולא לזכאי במזונות.
כדי להגיש בקשה למחיקת חוב עבר יש לעמוד בין היתר בתנאים הבאים:
– תיק ההוצאה לפועל פתוח רק על חובות עבר ואין בו חיובים שוטפים.
– לא רשומים על שם החייב זכויות בנכסי מקרקעין.
– אם החייב היה בהליכי פשיטת רגל / חדלות פירעון וחלפו 5 שנים מסיום ההליך.
הבקשה תוגש בטופס ייעודי ויש לצרף מסמכים המעידים על המצב הכלכלי והרפואי.
ניתן להגיש את הבקשה בדואר אלקטרוני, פקס, דואר רגיל או בתור מראש בלשכת ההוצאה לפועל.
לאחר הגשת הבקשה היא תיבדק על ידי מזכירות הלשכה ואם עומדת בקריטריונים תועבר לוועדת המחיקות. הוועדה מתכנסת אחת לחודשיים ותשיב לפונה עם החלטתה.
בקשות שאינן עומדות בקריטריונים יידחו על הסף. קיימים גם קריטריונים נוספים שהוועדה בודקת בכל מקרה לגופו ולכן חשוב להתייעץ עם עורך דין קודם הגשת הבקשה.
כך למשל ניתן לבחון מחיקת חוב עבר לחייבים מעל גיל 60 המקבלים קצבאות מהביטוח הלאומי במשך שנים רבות. בכל מקרה המצב הסוציואקונומי והרפואי נלקחים בחשבון בהחלטה על מחיקת החוב.
ערעור
ככל והבקשה נדחת על ידי הועדה המיוחדת למחיקת חובות ניתן להגיש תביעה נגד המוסד לביטוח לאומי עקב החלטת הוועדה לבחינת חובות, בעניינים שקשורים להליך הדיון וקבלת ההחלטה של הוועדה.
- הערעור מוגש לבית הדין לעבודה שייבחן אם הוועדה פעלה באופן סביר, אם שקלה את כל השיקולים הרלוונטיים, אם התעלמה משיקולים לא רלוונטיים, אם קיבלה את החלטתה על סמך תשתית עובדתית מוצקה, אם נתנה משקל ראוי לכל אחד מהשיקולים, אם איפשרה למבוטח לטעון בפניה, אם נימקה את החלטתה כראוי וכיו"ב.
- בית הדין רשאי לבחון אם שיקול הדעת הופעל כראוי, והוא לא יתערב בהחלטת הוועדה, אם ישתכנע כי ההליך היה ראוי.